Η απόλαυση της θέασης 

Περιγραφή: Το φιλμικό γεγονός ως κατασκευή. Η θέαση και η εμπειρική προσέγγιση ταινιών. Μύηση σε τεχνικούς και πολιτιστικούς κώδικες (κάδρο, πλάνο, σκηνή, θέση κάμερας, φωτισμός κ.λπ., μουσική, ήχοι, σιωπές - βωβός κινηματογράφος). Σύνδεση κινηματογράφου με άλλες μορφές έκφρασης.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα αναζητήσουν τις μεθόδους και τις τεχνικές με τις οποίες παράγονται οι κινηματογραφικές ταινίες ως πολιτιστικά προϊόντα (θα γίνει μελέτη και κριτική προσέγγιση "έτοιμου" οπτικοακουστικού προϊόντος, παρουσίαση της ταινίας «Τραγούδα»). Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τις παραπάνω εμπειρίες και δεξιότητες για να αναπτύξουν προσωπικές ικανότητες έκφρασης και ουσιαστικής θέασης του κινηματογράφου
Απευθύνεται: Σε ομάδες 15-20 μαθητών Γυμνασίου και Α-Β Λυκείου
Εμψυχωτής: Σταύρος Γρόσδος
Ημέρα Εργαστηρίου: Παρασκευή 1/11
Ώρα: 11:30-13:00
Χώρος ΥλοποίησηςΠνευματικό Κέντρο Χανίων

Βιογραφικό εμψυχωτή:

Σταύρος Γρόσδος
  Ο Σταύρος Γρόσδος με μεταπτυχιακές σπουδές στη διδακτική της Γλώσσας και διδάκτορας οπτικοακουστικού γραμματισμού και δημιουργικής γραφής στην Εκπαίδευση της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., διατέλεσε Σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.  Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από τα ζητήματα της διδακτικής της γλώσσας, της διδακτικής της τέχνης, της δημιουργικής γραφής και του οπτικοακουστικού γραμματισμού. Δίδαξε δημιουργική γραφή ως εξωτερικός συνεργάτης στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι δημιουργός και εμψυχωτής στο πρόγραμμα κινηματογραφικού γραμματισμού: Cineγραφήματα (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εισηγηθεί σε συνέδρια. Βιβλία: Το πανηγύρι των χρωμάτων (1996), Δημιουργικά Χρωματιστά Παιχνίδια (1998), Γλώσσα και Τέχνη (2003) (συλ.), Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός: Μήπως είμαι εγώ; (2005) (συλ.), Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις (2011) (συλ.), Δημιουργικότητα και Δημιουργική Γραφή. Από το παιδί γραμματέα στο παιδί δημιουργό κειμένων (2014), Εικόνα και Δημιουργική Γραφή (2017), Κινηματογράφος και Δημιουργική Γραφή (2018).

TOP