Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών ΙΙ

25/11/2018 19:00 - 22:00
Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Phone:2821 3 44400 – 403
Address: Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά 731 34, Greece

Την Κυριακή 25 Νοέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Α. Παπανδρέου 72, 19:00 – 22:00  ένα τρίωρο κινηματογραφικό αφιέρωμα, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με τις ταινίες:

19:15  –  20:00

Άκου / Listen _ Σκηνοθεσία: HamyRamezan , RunganoNyoni / Διάρκεια 13΄

Μια ξένη γυναίκα σε burqa φέρνει τον μικρό της γιο σε ένα αστυνομικό τμήμα της Κοπεγχάγης για να ξεφύγει από τον καταχρηστικό της σύζυγο, όμως ο μεταφραστής που την έχει αναλάβει, φαίνεται απρόθυμος να μεταδώσει την αληθινή έννοια των λέξεών της στην αστυνομία, καταστρέφοντας έτσι την αλήθεια της τρομερής κατάστασης.

Ο Δρόμος για το Σπίτι / The Way Home _ Σκηνοθεσία: Begonia Randhav / Διάρκεια  13΄

Αφού καταφέρνουν να αποδράσουν από τον πόλεμο που μαίνεται στην πατρίδα τους, η Σαμπά καταλήγει σε νοσοκομείο στη Σουηδία. Η μητέρα της είναι άρρωστη και ο μικρός της αδερφός βρίσκεται σε σύγχυση. Αργά αλλά σταθερά , ο κόσμος καταρρέει γύρω της, ενώ ο χρόνος της τελειώνει. Η Σαμπά πρέπει να διαλέξει : θα μείνει με την οικογένεια της και θα γυρίσει πίσω στον πόλεμο ή θα αποδράσει μοναχή της και θα ζήσει σαν μετανάστης χωρίς χαρτιά σε μια ξένη χώρα;

Η Επόμενη Μέρα / The Day After _ Σκηνοθεσία : Δημήτρης Χριστοδούλου / Διάρκεια 16΄

Ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας; Είναι η εσωτερίκευση της οικονομικής κρίσης; Μα εδώ ο σκηνοθέτης έχει εμπνευστεί από ένα ζευγάρι με αστικό τρόπο ζωής για να μας πει ένα ξεκάθαρο όχι.

Μήπως αποτελεί σύμπτωμα ή αρνητικό προνόμιο της μιας ή της άλλης κοινωνικής τάξης; Μέσα από την ταινία διαπιστώνουμε πως το σύμπτωμα είναι διαταξικό. Εκείνοι που ίσως αλλάζουν είναι οι όροι.

Υπάρχει συμψηφισμός της γυναικείας κακοποίησης, μέσω της ενστικτώδους λεκτικής ανταπόδοσης με λέξεις που χτυπούν σαν πέτρες; Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει ζήτημα τέτοιου ισολογισμού!

20:00 – 20:15 Διάλειμμα

20:15 – 21:55

Ξαδέλφες  / Primas  _Σκηνοθεσία :  Laura Bari   / Διάρκεια 100′

Το Primas είναι το υποβλητικό πορτρέτο δυο ξαδέρφων της Rocio  και  της  Aldana, εφήβων της Αργεντινής, οι οποίες μετά από εξευτελιστικές πράξεις βίας που διέκοψαν την παιδική τους ηλικία, θα απελευθερωθούν από τις σκιές του παρελθόντος . Δυο ξαδέλφες που μεγαλώνουν σε διαφορετικές χώρες και περνούν την εφηβεία τους προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα σωματικά και ψυχολογικά τραύματα του σκληρού τους παρελθόντος. Εξασκούνται στον χορό, στο θέατρο, στα ακροβατικά, στις οπτικές τέχνες. Ώσπου να γνωριστούν, το σώμα τους έχει μάθει να εκφράζει όσα εμποδίζει το φράγμα της γλώσσας, ενώ οι δυο τους καταφέρνουν να αντισταθμίζουν την απόγνωση με την ομορφιά.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

TOP