Κάθε Δευτέρα σας περιμένουμε για τα

Μικρά Ταξίδια στον Κόσμο του Κινηματογράφου


Επιμέλεια: Λευτέρης Λαμπράκης

Ανακαλύψτε τι σημαίνουν τα παρακάτω γράμματα

Κινηματογραφικές Στιγμές

Μια ξενάγηση στους σταθμούς της 7ης Τέχνης. Το θαύμα του 20ου αιώνα. Μικρές διαδρομές στην Ιστορία του Κινηματογράφου, μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Μια γνωριμία με τις προσωπικότητες που έβαλαν τα θεμέλια σ’ ένα κόσμο που συνδυάζει την πραγματικότητα με τη φαντασία. Μια γνωριμία με την εξέλιξή του μέσα στο χρόνο. Αντλώντας στοιχεία από την τέχνη του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της αφήγησης, της ζωγραφικής, του χορού και της μουσικής, ο Κινηματογράφος φτιάχνει τον δικό του Μαγικό  Κόσμο, στον οποίο οι ταινίες ως διανομείς ονείρων, ελπίδων και κρυφών επιθυμιών του ανθρώπου θα υπάρχουν πάντα, όσες αλλαγές και να υπάρξουν στο μέλλον, όπως σημειώνει ο Ίγκμαρ Μπέργκμαν.

Chania – Χανιά

Στα Χανιά της Κρητικής Πολιτείας εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Κινηματογράφος στο τέλος του 1899. Η πρώτη Κινηματογραφική αίθουσα στον Ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης από τον Χαράλαμπο Σπανδάγο το 1900 και ονομάστηκε Ιδαίον Άντρον.

Film

Το φιλμ είναι το μέσο της αποτύπωσης κινούμενων εικόνων που χρησιμοποιείται στον κινηματογράφο. Είναι μια ευαίσθητη λεπτή διαφανής λωρίδα με τρύπες στα δύο πλάγια. Το συνηθισμένο πλάτος τους ήταν 35, 16 χιλιοστά. Σε αυτό αποτυπώνεται ότι οραματίζεται ο σκηνοθέτης της ταινίας. Το φιλμ γυριζόταν πρώτα σαν αρνητικό και με την κατάλληλη μέθοδο γινόταν θετικό, για να γεμίζει την οθόνη με μαγικές εικόνες που σε κάνουν να ταξιδεύεις.

TOP